Arctic Devils

In ‘Ondernemers uitgelicht’ lichten wij verhalen uit van één van de ondernemers op onze recreatiegebieden. Deze maand: Julia Zeën van Arctic Devils.

"Mijn verwarming thuis staat nooit hoger dan 18 graden." - Julia Zeën

Arctic Devils

Arctic Devils is een bedrijf wat zich richt op buitensportactiviteiten. De specialisatie gaat uit naar winteractiviteiten waaronder winterzwemmen (dippen), ijszwemmen, ijsbadclinics en coolrunning. Daarnaast biedt Arctic Devils ook veel zomeractiviteiten aan waaronder Open water zwemmen, Bootcamp, Devils Xtreme, school & family bootcamps, wandelen en volle maan zwemmen.

Het winterzwemmen is in de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland. Dit komt door de positieve gezondheidseffecten. In de winterperiode wordt er door steeds meer mensen door gezwommen in het buitenwater. Het is een activiteit waarbij het lichaam blootgesteld wordt aan extreme kou. In deze vorm wordt er vaak gekozen om korte tijd stil te blijven zitten in het water. Het “ijs”zwemmen daarentegen mag pas officieel ijszwemmen genoemd worden wanneer de watertemperatuur onder de 5 graden is. Hierbij worden er afstanden gezwommen en alleen het dragen van badkleding is toegestaan. Ook bij Coolrunning zal diezelfde koude prikkel geactiveerd worden. Gedurende de winterperiode ga je een afstand hardlopen met zo min mogelijk kleding aan.

Julia Zeën

Julia groeide op in een sportieve familie. Haar ouders hadden een sportschool en haar vader en oom hadden grote naamsbekendheid binnen de judowereld. Ze is in de voetsporen van haar ouders getreden en heeft dan ook meerdere sportopleidingen gevolgd. In eerste instantie heeft zij zich willen ontwikkelen in de buitensport waarin zij zoal werkte als Outdoor instructrice en daarnaast als dolfijnentrainster. Maar na een ongeval heeft ze de sportfunctie voor bepaalde tijd niet meer kunnen uitoefenen. Een 17 jaar durende en indrukwekkende carrière als Pedagogisch Hulpverlener binnen de gesloten jeugdzorg kwam hiervoor in de plaats.

Ontdekking van winterzwemmen

In 2010 heeft Julia het winterzwemmen met haar damessportteam ontdekt. Zij woonde toen nog in Harderwijk. Na het hardlopen of mountainbiken was het vaak traditie om nog even die prachtig blauwe Zandenplas bij Nunspeet in te duiken. Naarmate de winter vorderde en het water alsmaar kouder werd, besloten zij die hele winter in een wetsuit door te blijven zwemmen. Weliswaar een test want in die tijd was er nog niets bekend over het winterzwemmen en waren zij echt nog een van de weinigen die deze magische knotsgekke uitdaging aangingen. Het trok dan ook de aandacht van vele passanten, die vaak even bedenkelijk en vooral ook verrast stil bleven staan, om dit bizarre tafereel te aanschouwen.

In 2015 verhuisde Julia naar Deventer, waar zij deze unieke winteractiviteit voortzette in Bussloo. Ook toen was zij nog steeds een van de weinigen die dit ondernam. Doordat zij veel positieve effecten ervan ondervond, is ze zich hierin steeds verder gaan verdiepen en ontwikkelen. Zo zocht zij diverse extreme omstandigheden op, waaronder zwemmen tijdens een sneeuwstorm code Rood, zwemmen in een gletsjermeer in IJsland, 8 meter zwemmen onder het ijs van wak naar wak en nog veel meer. Deze persoonlijke expertise wilde zij, naast het volgen van erkende cursussen, opdoen om een zo duidelijk en breed mogelijk beeld te krijgen van wat de koude training daadwerkelijk inhield, en wat de effecten hiervan zouden zijn op lichaam en geest. Vanwege haar enthousiaste verhalen motiveerde zij anderen om ook deze uitdaging met moeder natuur aan te gaan.

Van hobby naar werk

In 2017 werd de naam Arctic Devils in het leven geroepen. “Arctic” betekend ijskoud en “Devils” staat voor het verdrijven van de duiveltjes in je hoofd. Door je lichaam bloot te stellen aan de extreme kou, zul je onherroepelijk vanuit je hoofd teruggebracht worden naar je gevoel, en zul je even aan niets anders kunnen denken. Het geeft rust, en brengt je weer even in het moment. Wat voor Julia in 2010 begon als hobby, werd in januari 2021 officieel haar bedrijf. Ditzelfde jaar werd zij zelfs uitgeroepen tot een van de drie beste ondernemers van Deventer. Onder haar bezielende leiding leert zij de mensen op exclusieve wijze de wereld buiten hun comfortzone te ontdekken, en de kou op verschillende manieren te omarmen.

Gezonder en rijker

Dat de fysieke en mentale gezondheidseffecten van het winterzwemmen groot zijn is Julia niet onbekend. Dankzij het koude water kan je beter door de ups en downs van het leven navigeren. Dit is dan ook datgene wat ze in haar activiteiten met passie en enthousiasme wil overdragen op anderen. Je wordt er misschien geen Superman of Superwoman van, maar wel een betere versie van jezelf.

Bekijk hier alle Arctic Devils activiteiten