Snoeien voor meer biodiversiteit

Wie in het voorjaar een wandeling rond het water maakt zal zien dat er op sommige plaatsen flink gesnoeid of gekapt is. Dit wordt onder andere gedaan om de biodiversiteit te vergroten. Door eenzijdige of ongewenste begroeiing te verwijderen en er een meer diverse begroeiing voor terug te brengen neemt het aantal dier- en plantsoorten op onze gebieden toe. Hiermee zorgen we ervoor dat recreatiegebieden aantrekkelijk blijven voor mensen maar ook voor een diverse natuur.

Bestrijding eikenprocessierups

De uitbraak van de eikenprocessierups was in 2018 en 2019 groter dan ooit. Leisurelands spant zich al jaren in om de aanwezigheid van het beestje te bestrijden en start dit jaar met een uitgebreid plan om de overlast te verminderen. 

Op onze gebieden experimenteren we, in samenwerking met Kennisplatform Eikenprocessierups, met verschillende technieken om de eikenprocessierups te bestrijden. We beogen op deze manier de meest effectieve manier van bestrijding te achterhalen.

Op recreatiegebied Bussloo en Strand Nulde zijn ruim 1000 nestkastjes opgehangen, zodat natuurlijke vijanden als kool- en pimpelmezen zich kunnen nestelen. Deze vogels zijn dol op de eikenprocessierups. Op Bussloo zijn ook verschillende velden ingezaaid met een bloemmengsel. De bloemen zullen het lokale ecosysteem een boost geven, waardoor er meer kool- en pimpelmezen worden aangetrokken.

Naast de natuurlijke bestrijding, doen we ook aan jaarlijkse preventieve bestrijding op recreatiegebieden in het zuiden en oosten van Gelderland zoals Berendonck, Groene Heuvels en Stroombroek.

Preventieve bestrijding wordt gedaan met een biologisch bestrijdingsmiddel dat in het voorjaar op het blad van de bomen wordt gespoten. Een rups die van het blad eet, wordt geïnfecteerd met een bacterie waardoor het beestje stopt met eten en binnen vijf dagen dood gaat.

Mocht de eikenprocessierups zich tijdens het seizoen toch laten zien, dan worden de nesten zoveel mogelijk weggezogen.