Bij Leisurelands zijn we continu bezig met projecten waarmee we de aantrekkingskracht van onze recreatiegebieden vergroten. Zo werken we aan verschillende langetermijnprojecten met ondernemers en gemeentes, om gezamenlijk nieuwe gebiedsvisies en ondernemingen te realiseren. Daarnaast voeren we voortdurend kleinere projecten uit, zodat we diverse doelgroepen aantrekken en het herkenbare kwaliteitsniveau van onze recreatiegebieden verder verhogen. Op deze pagina delen we een aantal voorbeelden.
Onze recreatiegebieden zijn plekken waar menselijk gebruik en natuurwaarden elkaar ontmoeten. Bij het doorontwikkelen van onze gebieden is het behouden en versterken van de biodiversiteit een belangrijk doel. Om dit doel te bereiken werken we samen met experts op het gebied van natuurbeheer. De kwaliteit van onze wateren en bossen wordt regelmatig gecontroleerd, en samen met onze partners blijven we altijd streven naar een beleefbare biodiversiteit.
Momenteel planten we op verschillende gebieden nieuw bos aan, bestaande uit diverse inheemse bomen en struiken. Op recreatiegebied Rhederlaag maken oude wilgenbomen plaats voor eiken, elzen, iepen, kersen, meidoorns, hazelaars en sleedoorns. Op recreatiegebied Bussloo halen we oude bomen weg en planten we oud-Hollandse rassen van fruitbomen terug. Dit initiatief van onze gebiedsbeheerders is een voorbeeld van hoe eigen expertise zijn vruchten afwerpt, letterlijk en figuurlijk.
We willen dat onze gebieden veel meer worden gebruikt voor sport en beweging. Recreatie en gezondheid zijn wat ons betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met onze groene recreatieve omgevingen willen we heel Gelderland uitnodigen tot beweging.
Hier dragen we sinds kort aan bij met zes urban sportsparken, gratis beweeglocaties verdeeld over de hele provincie. Ze bestaan uit veelzijdige beweegtoestellen voor sporten zoals calisthenics en Ninja Warrior. Voor elke locatie hebben we geluisterd naar de behoeften uit de regio; zo is er bij urban sportspark Berendonck ook een 3x3 basketbalveld aangelegd. De overige urban sportsparken bevinden zich op Bussloo, Hilgelo, Rhederlaag, Stroombroek en Zeumeren.
Op dezelfde gebieden hebben we rondom het water prachtige hardlooproutes gefaciliteerd, geschikt voor lopers van alle niveaus.
Een van de fronten waarop onze recreatiegebieden steeds duurzamer worden is energieopwekking. Zo is er op inmiddels drie gebieden de mogelijkheid om elektrische auto's op te laden. We willen energieneutraal werken, oftewel alle gebruikte energie ook weer duurzaam opwekken. Duurzame energieopwekking gaat goed samen met de recreatieve beleving op onze gebieden. Bovendien rijden er in Nederland meer dan 500.000 elektrische auto's rond.
Onze duurzame recreatiegebieden zijn gratis toegankelijk, tenzij je met de auto komt. Door een parkeerbijdrage te vragen hopen we dat bezoekers uit de buurt niet zomaar de auto pakken. Wandelaars en fietsers belonen we met verharde paden die onze recreatiegebieden overal goed toegankelijk maken. Bezoekers die met de auto komen, kunnen op steeds meer gebieden gebruikmaken van een ticketloos en duurzamer parkeersysteem.
De afgelopen jaren zijn er verschillende projecten uitgevoerd om onze recreatiegebieden op duurzame wijze te onderhouden. Zo werd op verschillende gebieden een nieuw betonpad aangelegd dat nog vele jaren mee zal gaan. Tegelijkertijd waren we druk met projecten om de kwaliteit van onze zwemwateren te verbeteren. Op recreatiegebied Wylerbergmeer werd bijvoorbeeld de hele waterbodem uitgebaggerd.