In ‘Ondernemers uitgelicht’ lichten wij verhalen uit van één van de ondernemers of festivalorganisators op onze recreatiegebieden. Deze maand: Daniel van Drunen van festiaval Lago Lago op Stroombroek.

“Niks is mooier om een mooi optreden te realiseren met mensen die luisteren op een mooie plek” - Daniel van Drunen

De muziekband

De creatieve Daniel van Drunen komt uit Amsterdam en is eigenaar van evenementenbureau Chasing the Hihat waarmee hij onder ander Lago Lago op Stroombroek organiseert. Je kunt hem ook kennen van het bedrijf Airchip waarmee hij  te zien was in het televisieprogramma Dragons’ Den. Daniel heeft Industriële Vormgeving in Delft gestudeerd en is altijd erg creatief bezig geweest. Dit uitte zich onder andere in zijn muziek. Hij startte een band met zijn vrienden en maakte samen elektronische muziek. Voormalige financiële directeur van Chasing the Hihat speelde accordeon, Daniel deed de techniek, produceerde de muziek en zijn toenmalige vriendin was de zangeres. Nu maakt Daniel al een paar jaar geen muziek meer omdat de zakelijk kant hem heeft ingehaald. “De liefde voor muziek is er altijd en ik ga zeker weer muziek maken maar je maakt keuzes in het leven” vertelt Daniel.

Van muzikant naar festivalorganisator

Daniel en zijn vrienden merkten met hun band dat het als jonge artiest moeilijk is om een podium te vinden. Uit liefde voor muziek besloten ze om hun eigen podium te bouwen en zo ontstond in 2010 evenementenbureau Chasing the Hihat. Een jaar later stond hun eerste festival in de Amsterdamse buitenlucht. Tijdens het organiseren van dit festival werden allerlei beginnersfouten gemaakt en  gedurende het festival washet super slecht weer. Het hard verdiende startkapitaal was meteen gehalveerd maar dat mocht de pret niet bedrukken. Daniel en zijn vrienden bleven doorzetten Chasing the Hihat richt zich nu op het organiseren van hun eigen festivals. Hun grootste festival Oranjebloesem in Amsterdam tijdens Koningsdag was uitverkocht en werd dit jaar bezocht door 30.000 bezoekers.

De coronapandemie

De coronapandemie was een grote uitdaging voor iedereen in de evenementenbranch, zo ook voor Daniel. In 2019, een paar maanden voor dat de wereld op slot ging, kwam de grootste uitdaging. Daniel en zijn team hadden jaren lang gewerkt aan een meerdaags festival op Terschelling. In 2019 bleek een ongelukkige samenloop van omstandigheden roet in het eten te gooien. Door een uitspraak van de Raad van State over het stikstofbeleid moest het festival onderbouwd worden over het stikstofniveau. Ondanks het goed heeft kunnen onderbouwen heeft de voorzieningenrechter toch in hun nadeel besloten. Het was een enorme klap en misschien wel een reden om er mee te stoppen. Wat doe je na zo’n tegenslag? “Na 3 maanden janken, de schouders opgehaald en gezegd dat wij in ons recht staan.” zegt Daniel.

De corona periode, waarbij de horizon steeds verzet moest worden, is een zware tijd geweest. Het begon in december 2019 met het aanvragen van de eerste vergunning. Nu wordt eindelijk de laatste vergunning aangevraagd en kunnen ze het moeilijke proces achter zich laten en doorgaan met de voorbereiding op het festival. Het was een dieptepunt maar tegelijkertijd denkt Daniel dat het ook een hoogtepunt gaat worden. “We hebben zo lang en hard gewerkt en kunnen niet wachten om dit mooie festival te realiseren. Door alle vertragingen zitten we nu al op een niveau wat we eigenlijk pas over 3 jaar wilden bereiken.”

 

Met vrienden ondernemen

Zoals eerder genoemde heeft Daniel heeft samen met zijn vrienden het evenementenbureau Chasing the Hihat opgericht. “Het is heel uniek en leuk om samen met vrienden een bedrijf op te bouwen. Het kan uitdagend zijn maar tegelijkertijd ook heel gezellig.” geeft Daniel aan. Na 10 jaar ondernemen zou hij het iedereen aanraden, het maakt je werkleven een stuk leuker en gezelliger. Dat vriendschappen er mogelijk aan onderdoor gaan, is Daniel niet bang voor. Hij kan gemakkelijk twee voor zes een heftige discussie voeren en één over zes gezellig samen een biertje open trekken. Het sterke team, bestaande  uit 12 personen,  zijn helemaal klaar voor de komende zomer!

Dromen

Daniel had altijd al een grote droom: iets groters organiseren dan de huidige festivals die al bestaan. Het concept dat hij voor ogen had is een meerdaags festival buiten het stedelijke gebied. Het festival moet als een mini-vakantie aanvoelen, waar je kan kamperen en er een uitgebreid avondprogramma is. Het was een lange zoektocht naar de juiste plek voor dit nieuwe festival. Via Leisurelands, na gesprekken over ander locaties, zijn we bij Stroombroek terecht gekomen en dit voelde gelijk als dé perfecte plek. Daniel heeft grote ambities voor het innoverende festival genaamd: Lago Lago. Maar voor nu wil hij voorzichtig groeien van een intiem festival naar een intiem aanvoelde groot festival.

 

“Het is mooi om een evenement te organiseren waarmee je bijdraagt aan de culturele sector. Mensen kunnen op het evenement de hele dag genieten van mooie muziek, de locatie en met elkaar”